četvrtak, 7. srpnja 2011.

Glamis - ukleti dvorac












Dvorac Glamis nalazi se u Škotskoj. Na prvi pogled izgleda kao dvorac iz bajki. Danas je samo turistička atrakcija. Glamis ima svoju priču, jezovitu priču.

Za razliku od ostalih ukletih dvoraca u svijetu, priča o dvorcu Glamis još je sočnija. U svojim zidinama svoju strašnu tajnu je uspio sačuvati stoljećima, tajnu koja ni danas nije otkrivena. Tajna nema veze sa krvavom mrljom koja se neda isprati ni danas, niti sa tim da je Lady Glamis spaljena kao vještica. Tajna koju Glamis čuva leži u nekoliko slagalica bizarnih događaja.

Brojeći prozore s unutranje i vanjske strane nailazimo na prvu misteriju. S vanjske strane su 2 prozora više, što nas upućuje da dvorac ima tajnu odaju. O njoj se nagađa već punih 600 godina. Navodno su sluge čule da je kralj James V. tamo nekoga zatvorio. Čuli su zvukove koji su dopirali iz zidova. Vjeruje se da je tamo bilo neko deformirano djete - rezultat neprekidnog križanja rođaka u obitelji.

1486. godine obitelj Ogilivies tražila je zaštitu od obitelji Glamis. Ogilivies su odveli u jednu prostoriju i držali ih tamo mjesec dana bez hrane i vode. Kada su otvorili prostoriju samo je jedan član obitelji bio živ. Da bi preživio pojeo je svoju obitelj. Možda je to tajna tajne odaje?

U 17. stoljeću skinuli su crnog roba i lovili lovačkim psima. Psi su ga rastrgali dok su dame uživale u "igri". Danas njegov duh trči dvorcem i vrišti. U nekako isto vrijeme mlada sluškinja je slučajno otkrila tajnu odaju. To što je vidjela natjeralo ju je da istrči vrišteći iz dvorca. Dva radnika su je sustigli i isčupali joj jezik. Ponovno je pokušala pobjeći, ali su je opet uhvatili i ubili. Njezin duh danas luta po Glamisu.

1904. godine XIII. Earl od Strathmorea rekao je svom prijatelju:"Kad bi samo znao prirodu ove strašne tajne, kleknuo bi na koljena zahvaljujući Bogu što nema veze s tobom." Kada ga je kćer pitala za tajnu odgovorio joj je da nijedna žena ne smije znati za tu tajnu.

Pitanje je o kakvoj se tajni radi? Što se to stoljećima skriva iza tih debelih zidina i zgraža sve koji su upućeni u samu priču??

Nema komentara:

Objavi komentar