utorak, 5. srpnja 2011.

Izvanzemaljska pista u Peruu


Mislite da je Roswell super mjesto koje uvijek povezujete s izvanzemaljcima? Oni koji su putovali u Peru misle drugačije. Nazca je naziv za niz dolina smještenih u južnom Peruu između gradova Nazce i Palpe, obronaka Anda i obala Tihog oceana, a krase ju misteriozni znakovi na površini. Istoimeni narod je živio na tom području, smatra se u razdoblju između 300. godine prije Krista i 800. godine.


Pista
   Ova dolina krije nevjerojatnu turističku atrakciju Perua - velike crteže na površini tla koji nisu bili uočeni sve do početka 20. stoljeća, a očuvani su tisućama godina zbog karakteristika klime u tom dijelu Perua. Zahvaljujući toj prilično stabilnoj i suhoj klimi (ova pustinja je jedno od najsuših područja na Zemlji) uspješno je sačuvana i danas velika tajna te čudesne civilizacije.

 
Pauk
Naime, samo ako se nađete u avionu iznad ovih dolina Perua, uočit ćete ogromne i vrlo precizne crteže koji predstavljaju motive iz biljnog i životinjskog svijeta, a najveći su dugi skoro 300 metara! Crteži pokrivaju ukupnu površinu od gotovo 500 kvadratnih kilometara!


Postoji nekoliko stotina likova na zemlji koji se razlikuju po svojoj veličini i složenosti. Od jednostavnih crta dugih kilometrima koje se križaju i formiraju razne oblike, pravilnih geometrijskih likova, pa sve do paukova, majmuna, guštera, kolibrića, riba pa čak i ljudskih likova.

Čovjek?

Cvijet

Linije su nastale uklanjanjem crveno smeđeg kamenja koje pokriva Nazca pustinju. Svjetlije je tlo na taj način potpuno otkriveno i tako linije postaju jasno vidljive. Kako u tom području nema vjetra, linije su ostale vidljive do danas.

Vjeruje se kako je crteže stvorila kultura Nazca između 200. godine prije Krista i 600. godine. Pitanje je samo kako su uspjeli stvoriti tako precizne figure bez mogućnosti da vide svoje djelo iz zraka? I zašto likovi postoje? Da li su razlozi stvaranja crteža religiozne prirode? Možda da ih vide bogovi s neba? Ili su pravilne linije bile piste za slijetanje izvanzemaljaca? Divovska mapa drevnih astronauta? Astronomski kalendar? Još se uvijek ne zna sa sigurnošću.

Ptica

Majmun


Nema komentara:

Objavi komentar